Patientens stemme: Patienterne afslører hvorfor de er glade for eller utilfredse med deres tandlæge / tandplejer

Patientens stemme: Patienterne afslører hvorfor de er glade for deres tandlæge / tandplejer


Top 7 citater fra glade patienter (og mine personlige favorit-citater!)

  1. Jeg har meget voldsom tandlægeskræk og kommer desværre for sjældent afsted, men var sidst for et par år siden. Min tandlægeskræk skyldes nogle traume efter tandretning med operationer som barn. Den tandlæge jeg var hos sidst bad mig fortælle om det i detaljer, før vi gik i gang. Det tog 5 minutter, og hun så rystet ud, både menneskeligt og fagligt. Det var rart at blive anerkendt i det af en, der faktisk forstod, hvad det var jeg beskrev og kunne stille spørgsmål. Jeg var mere tryg i stolen efterfølgende, end jeg var før, og siden har været og vil snart afsted igen. Denne gang selvom det er uden akutte smerter.
  2. Jeg er glad for min tandlæge, fordi han tror mere på hvad jeg kan fortælle, end hvad han kan se. Han har så meget respekt for at jeg jo kan mærke det, som han måske ikke kan se – at der blev taget et ekstra røntgenbillede, og der VAR betændelse i en rodkanal. Fordi nogle gange er der mennesker, der har en ekstra rod, som ikke lige kunne ses på det første billede, som assistenten tog. Jeg synes alle behandlere burde have den respekt og gøre det lille ekstra.
  3. Min faste tandlæge er lige gået på pension, men han var og er et gennemgribende godt menneske (med tandlæge-humor). Han formåede at bruge humor til at gøre besøgene sjove. Fx da jeg fik lavet en rodbehandling, spørger han: ”Går jeg dig på nerverne?” (og så var han selv færdig af grin!). Han havde også fuld forståelse for en dårlig økonomi pga. sygdom, så jeg kunne sagtens afdrage.
  4. Min tandlæge lytter til mig og er super forstående, og giver al den tid og energi hun har. Hvis hun har lavet noget stort på mig, ringer hun og spørger altid til mig om jeg er okay. Hun er en fantastisk tandlæge.
  5. Jeg er absolut ikke vild med at gå til tandlæge!!! Jeg er nervøs og ængstelig, og har ikke lyst til at tage af sted! Heldigvis har jeg verdens bedste tandlæge. Hun tager sig god tid til at tale om løst og fast, så når vi for alvor starter, har jeg ”glemt” min nervøsitet! Hun er også god til at fortælle hvad hun gør undervejs! Og så laver hun ikke noget som ikke er nødvendigt.
  6. Vi kører fra Nordfyn til Vestjylland, fordi vores dygtige og behagelige tandlæge flyttede derover. Han er fagligt helt i top, er et yderst behageligt og venligt menneske. Min mand, der har en vis grad af tandlægeskræk, føler sig tryg hos ham, og det er af afgørende betydning. Så kombinationen af høj faglighed og skøn personlighed er det, der gør, at vi gerne kører langt.
  7. Mit allerførste besøg hos en tandlæge betød udtrækning af 6 tænder, og jeg har aldrig været bange for at gå til tandlæge. Min første tandlæge var et livsstykke, som sang og fortalte så jeg fuldstændig glemte hvad der skulle ske (jeg var 6 år og gik i børnehaveklasse). Min første skoletandlæge var lidt af en hård negl, og der var ingen søde mor hos hende. Min næste skoletandlæge var den sødeste kvindelige tandlæge – rygtet gik som en steppebrand på skolen: der er kommet en ny tandlæge – hun er sød! (I dag passer jeg hendes børnebørn!) Efter skolen gik jeg tilbage til min første tandlæge, og han var bare stadig et dejligt menneske at være i selskab med, og alle undersøgelser og behandlinger var altid en god oplevelse, så da han stoppede, var det spændende hvem der så skulle være min tandlæge. Og vupti da kom da bare en ny dygtig tandlæge, som jeg stadig har – han er grundig, professionel, spørger ind til mit liv og forstår min humor, så ham holder jeg fast i – han skal faktisk lave en knækket tand hos mig i morgen.



Citater fra 84 glade patienter

  1. Min tandlæge er meget forstående og tager gerne kommunen ind over.
  2. Min gamle tandlæge holdt op, og jeg fik en ny, hvilket jeg frygtede, men hun var lige så god som den tidligere tandlæge. I hele mit liv er jeg blevet godt behandlet af forskellige tandlæger i forskellige steder i landet.
  3. Jeg har en god tandlæge, men har også brugt tid på at finde den rigtige med den sunde indstilling og et smil på læben.
  4. Jeg får den bedste behandling på Tandlægeskolen. Var det ikke for dem, havde jeg simpelthen ikke råd til alt det der skal laves. De er så søde.
  5. Tandlægen spørger altid ind til mit liv og passer altid godt på mig.
  6. Tandlægen giver mig altid god information og er smilende.
  7. Jeg har en super god tandlæge, fordi hun er rigtig god til at lægge bedøvelse.
  8. Tandlægen skal være venlig, smilende, omsorgsfuld og lytte til mit behov. Og så har prisen også en stor betydning.
  9. Jeg bor i Hvidovre og har tandlæge i Hobro, og tager gerne turen for at gå hos min fantastisk tandlæge, som hjalp mig da jeg var uheldig at knække en tand under et besøg. Skal aldrig have en anden!
  10. Min tandlæge lytter til mig og er super forstående, og giver al den tid og energi hun har. Hvis hun har lavet noget stort på mig, ringer hun og spørger altid til mig om jeg er okay. Hun er en fantastisk tandlæge.
  11. Min faste tandlæge er lige gået på pension, men han var og er et gennemgribende godt menneske (med tandlæge-humor). Han formåede at bruge humor til at gøre besøgene sjove. Fx da jeg fik lavet en rodbehandling, spørger han: ”Går jeg dig på nerverne?” (og så var han selv færdig af grin!). Han havde også fuld forståelse for en dårlig økonomi pga. sygdom, så jeg kunne sagtens afdrage.
  12. Jeg kan godt lide min tandlæge, hun har humor og jeg føler at hun forstår mig.
  13. Jeg kommer ind hos den samme tandlæge, for hvis du starter hos en ny koster det yderligere, fordi de skal tage deres egne røntgen osv.
  14. Jeg har tandlægeskræk, men jeg fandt heldigvis min tandlæge som er så forstående for min skræk og jeg blev hjulpet igennem det hele. Jeg blev så glad for hendes behandling og den tryghed hun gav mig, at jeg fik lavet alle mine tænder hos hende efterfølgende. Nu er jeg flyttet længere væk, men jeg kører stadig turen for at se min tandlæge.
  15. Jeg har den BEDSTE tandlæge. Lyttende, sød, dygtig, imødekommende. Jeg har været bange for tandlægebesøg i mange år, men det er jeg stort set ikke mere!
  16. Min forrige tandlæge var flink nok, men meget hårdhændet. Jeg var øm eller havde decideret smerte i flere dage efter en behandling. Engang måtte jeg sygemelde mig dagen efter hun havde lavet et hul, fordi jeg havde så stærke smerter. Så solgte hun sin praksis til en anden. De er flink og slet ikke hårdhændede. Og nu kæmper de med flere patienter med tandlægeskræk, som de har overtaget fra hende, inkl. mig. Jeg er dog ved så småt at ”komme ovenpå” igen. Og dét gør at jeg er glad for at have dem og ”kommer igen”.
  17. For mig er det vigtigt at de er dygtige, smilende, glade, og snakker med en. Og selvfølgelig hvordan deres prisleje er. Hvis der var fri tandlæge, ville jeg bruge den samme tandlæge!
  18. Min tandlæge er omhyggelig, grundig, laver ikke noget vi ikke har talt om, og tager hensyn til min økonomi. Bl.a. havde jeg fået noget arvæv på tungen, som hun godt kunne fjerne, men hun sagde at jeg skulle tage til en øre- næse- halslæge, hvor det er gratis for mig.
  19. Min dygtige tandlæge lytter, beroliger og kommer med fornuftige forslag ved behandling. Hun respekterer mine holdninger og bekymringer ift. behandlingen. Da hun flyttede klinik, flyttede jeg med, så jeg fortsat kan komme hos hende. Og sidst, men ikke mindst, har hun humor, og det er en god ting!
  20. For mig er det vigtigste at de faktisk læser mine papirer og respekterer at jeg er tandlægeskræk. Ikke alle tandlæger gør det.
  21. Jeg kunne godt lide den tandlæge, jeg var ved før jeg blev 25 år. Han var meget obs på min tandlægeskræk og sørgede hele tiden for at jeg var ok, og at de nerver der skulle bedøves, var bedøvet tilstrækkeligt. Han gjorde sit arbejde super godt.
  22. Jeg har en fantastisk dygtig tandlæge. Landede der ved et tilfælde, da min forrige tandlæge pludselig stoppede. Der var lavet en masse rod i patienternes tænder, så et kæmpe oprydningsarbejde måtte i gang. Min nye tandlæge er et behageligt menneske, asisstenterne ligeså. Alle er velforberedte, meget dygtige og dedikerede – både på store operationer og mindre tandrensninger. Og der er altid ro og tid nok. Dygtig og nørdet. Fokus og forebyggelse og hvordan man selv kan forbedring heling mm. ved større operationer gennem kost. Jeg føler mig velinformeret om behandling og muligheder.
  23. Jeg er glad for min tandlæge! Faktisk kører jeg hele vejen fra Midtsjælland til Storkøbenhavn for at blive i det tandlægehus. Personalet er søde og rolige, min tandlæge er dygtig og rar, og jeg føler mig bare tryg og taget godt hånd om hele vejen igennem. Og så oplever jeg at de kun laver det nødvendige, og hvis regningen er stor, kan jeg betale i bidder. Et fint sted!
  24. Jeg havde ikke været til tandlæge i 15 år, og havde i mellemtiden fået medicin der ødelægger tænderne og ingen penge til at få dem lavet, inden jeg tog mig sammen og opsøgte en tandlæge. Han er så sød og flink. Han forklarer mig hvad der skal foregå. Jeg troede jeg var sej, og ville have bedøvelse første gang, men han sagde straks at det skulle jeg, for ellers kom jeg ikke igen. Jeg fik trukket de tænder ud der ikke kunne reddes, og resten blev lavet. Nu er jeg for første gang ikke bange for at gå til tandlægen. Han får mig til at føle mig tryg i stolen, og han har givet mig selvtilliden tilbage, for nu kan jeg smile til verden igen. Jeg vil aldrig skifte tandlæge igen, og jeg overholder alle mine eftersyn med et smil.
  25. Min tidligere tandlæge var utrolig sød at tale med, vi talte om motorcykler da vi begge kørte. Så flyttede jeg hjem til min barndomsby. Her har jeg fået en klassekammerat til tandlæge, og jeg føler mig i meget trygge hænder, og vi taler jo selvfølgelig gamle dage. Begge steder har jeg fået afdragsordning, hvilket betyder meget for mig, da jeg er førtidspensionist.
  26. Efter første gang jeg var der, kunne klinikassistenten mit navn og hilser en altid med navn og er super sød, smilende og imødekommende, når man træder ind ad døren. Tandlægen er god til at hjælpe mht. tandlægeskræk, så det er blevet kureret. God til at informere inden og undervejs, stopper ofte op og spørger om jeg er okay, siger hvis der er noget der måske ikke vil være så behageligt, god til at lægge bedøvelse. Smilende, rolig, omsorgsfuld. Og da jeg var under uddannelse, kunne jeg altid få regning delt op i rater, så det var til at overkomme og mange ikke havde hele udgiften i en måned.
  27. Jeg er glad for min tandlæge, fordi han tror mere på hvad jeg kan fortælle, end hvad han kan se. Han har så meget respekt for at jeg jo kan mærke det, som han måske ikke kan se – at der blev taget et ekstra røntgenbillede, og der VAR betændelse i en rodkanal. Fordi nogle gange er der mennesker, der har en ekstra rod, som ikke lige kunne ses på det første billede, som assistenten tog. Jeg synes alle behandlere burde have den respekt og gøre det lille ekstra.
  28. Tillid er utrolig vigtigt. Men også humor, altså, der er ikke noget bedre end et møde, der kan få smilet frem. Bl.a. derfor har jeg holdt fast i vores læge, til trods for at vi bor langt væk.
  29. Behandlingen hos tandlægen er afgørende. Vi har selv 2 små drenge, har oplevet en god tandlæge, men også en der var absolut modsat. Det samme gælder for os voksne her i huset, at tandlæge er imødekommende, behagelig, lyttende og handler ud fra vedkommende får oplyst. Er vedkommende ikke dét, så finder vi en ny, så vi har lyst til at komme igen.
  30. Jeg har meget voldsom tandlægeskræk og kommer desværre for sjældent afsted, men var sidst for et par år siden. Min tandlægeskræk skyldes nogle traume efter tandretning med operationer som barn. Den tandlæge jeg var hos sidst bad mig fortælle om det i detaljer, før vi gik i gang. Det tog 5 minutter, og hun så rystet ud, både menneskeligt og fagligt. Det var rart at blive anerkendt i det af en, der faktisk forstod, hvad det var jeg beskrev og kunne stille spørgsmål. Jeg var mere tryg i stolen efterfølgende, end jeg var før, og siden har været og vil snart afsted igen. Denne gang selvom det er uden akutte smerter.
  31. Det kunne være dejligt at almindelige tandlæger kunne give det der beroligende at drikke, når man skal derned. Jeg går ved specialtandlægen, da jeg har tandlægeskræk.
  32. Jeg havde i mange år det samme tandlæge, da jeg følte mig tryg ved hende. Hun fortalte altid hvad hun ville gøre, og hun var super god til at bedøve, så det ikke gjorde ondt når hun skulle lave et hul. Jeg fandt en ny tandlæge via internettet, som reklamerede med at tage hensyn til hvis man har tandlægeskræk, og jeg er glad for min nye tandlæge og får forhåbentlig lov til at beholde hende i mange år. Hun minder meget om min gamle tandlæges måde at behandle mig på, så jeg føler mig tryg i hendes hænder.
  33. Det er altafgørende at det er godt håndværk der bliver lavet. Jeg er over 50, og har kun haft to tandlæger gennem livet. Aldrig noget med bedøvelse der ikke virker eller noget der skal laves om. Også en grund til at jeg aldrig vil tage til et andet land for at få lavet tænder.
  34. For mig er en god tandlæge en der selv laver tandeftersyn, har ikke noget imod tandplejer, men synes man har et bedre forhold/relation til sin tandlæge, når tandlægen selv foretager eftersyn.
  35. At man ikke bliver dunket i hovedet over at nu skal man have lavet dit og dat, forståelse for ens situation.
  36. Vi kører fra Nordfyn til Vestjylland, fordi vores dygtige og behagelige tandlæge flyttede derover. Han er fagligt helt i top, er et yderst behageligt og venligt menneske. Min mand, der har en vis grad af tandlægeskræk, føler sig tryg hos ham, og det er af afgørende betydning. Så kombinationen af høj faglighed og skøn personlighed er det, der gør, at vi gerne kører langt.
  37. Min tandlæge er suverænt dygtig, både på det professionelle plan og det menneskelige plan. Han husker hvad vi har aftalt og spørger altid ind til hvordan jeg har det. Skal siges at jeg har brugt ham i 21 år, så vi kender jo hinanden ret godt.
  38. Vi kører fra Sjælland til Midtjylland for vores tandlæge. Det gør vi pga. stærke kompetencer, også ved de små ting som tandrensning. Det er vigtigt at kunne stole på sin tandlæge.
  39. Jeg er super tilfreds med min tandlæge, selvom det har kostet mig over 200.000 kr de sidste ca. 10 år.
  40. Mit allerførste besøg hos en tandlæge betød udtrækning af 6 tænder, og jeg har aldrig været bange for at gå til tandlæge. Min første tandlæge var et livsstykke, som sang og fortalte så jeg fuldstændig glemte hvad der skulle ske (jeg var 6 år og gik i børnehaveklasse). Min første skoletandlæge var lidt af en hård negl, og der var ingen søde mor hos hende. Min næste skoletandlæge var den sødeste kvindelige tandlæge – rygtet gik som en steppebrand på skolen: der er kommet en ny tandlæge – hun er sød! (I dag passer jeg hendes børnebørn!) Efter skolen gik jeg tilbage til min første tandlæge, og han var bare stadig et dejligt menneske at være i selskab med, og alle undersøgelser og behandlinger var altid en god oplevelse, så da han stoppede, var det spændende hvem der så skulle være min tandlæge. Og vupti da kom da bare en ny dygtig tandlæge, som jeg stadig har – han er grundig, professionel, spørger ind til mit liv og forstår min humor, så ham holder jeg fast i – han skal faktisk lave en knækket tand hos mig i morgen.
  41. Jeg har en rigtig god tandlæge, frisk og sjov på klinikken. Har haft min tandlæge i mange år.
  42. Pga. svær paradentose og løse tænder sagde min tandlæge at jeg skulle have lavet proteser og at det var dyrt. Derfor opsøgte jeg 3 andre tandlæger. Hos disse 3 fik jeg meget forskellige forslag til behandling og meget forskellige priser. Så jeg gik tilbage til min ”gamle” tandlæge, fordi det forslag hun kom med, var mest troværdigt for mig. Det kostede mig dog ca. 6000 kr at besøge flere tandlæger, men jeg føler nu at min tandlæge er mest troværdig.
  43. Min tandlæge for hendes faglige dygtighed, inddragelse, så man forstå hvad der skal laves, oven i en perfekt empati og venlighed.
  44. Min tandlæge er super god, og min tandlægeskræk er så godt som væk.
  45. Hun fortæller mig alt hun gør inden hun gør det, og når hun kan mærke jeg bliver nervøs, lægger hun lige hånden på min skulder og smiler med øjnene.
  46. Tandlægen skal være imødekommende, venlig og dygtig. Man skal ikke glemme klinikassistenterne og tandplejerne. De er mindst lige så vigtige i behandlingen. Det er bestemt ikke alle der er gode til ”suget”, enten ”snærer det, eller suger sig fast, eller forårsager vabler i min mund, som gør ondt i flere dage. Min tidligere tandlæge og assistenten kunne, men min nye tandlæge og assistent kan desværre ikke.
  47. Jeg er glad for min tandlæge, fordi hun respekterer min frygt for at være ved tandlægen.
  48. Føler mig tryg, når jeg sætter mig i stolen.
  49. Får altid gode råd med på vejen. Synes det er rart at have den samme tandlæge, der kender ens tænder, kostvaner og holdning til tandpleje generelt. Føler mig tryg i min tandlæges hænder.
  50. Det er den første tandlæge, der har undersøgt min kæbe, i stedet for fladt ud at afvise mig til at starte med.
  51. Har kommet det samme sted, siden jeg var 16 år. Er nu 70 år. Er på 3. tandlæge. Det drejer sig om tillid, kemi, tryghed og en perfekt bedøvelse. Har forsøgt et skifte, men dét gik slet ikke. Så jeg kører gerne de 40 km.
  52. Tillid, smilende og venlig behandling, forståelse for stram økonomi, humor og frem for alt forståelse for mennesker.
  53. Det vigtigste er at man har tiltro til det, ens tandlæge vil lave, og at de laver det ordentligt. Og at tandlægen giver de valgmuligheder, der er, og ikke kun den ene dyreste behandling der findes.
  54. Når man finder den rigtige, så bliver man der. Min sidste tandlæge havde jeg i 35 år, savner ham, han hjalp mig med min skræk.
  55. Jeg er glad for min tandlæge, da han lytter og forstår at jeg har tandlægeskræk. Jeg er svær at bedøve, men han gør alt for at jeg er rolig.
  56. At jeg har tillid til min tandlæge, og at jeg får uddybende svar på mine spørgsmål når jeg er angst.
  57. Jeg har gået hos den samme tandlæge i over 1 år, efter ikke at have været hos tandlæge i 10 år. Han er den bedste, jeg nogensinde har været hos, og jeg får lavet det jeg skal have lavet. Det koster mange penge, men nu skal jeg bare til kontrol hvert halve år.
  58. Jeg er kommet i den samme klinik siden jeg i 70’erne røg ud af skoletandplejen. Ikke den samme tandlæge, men altid god behandling og hjælp ved særlige problemer. Jeg er i dag bosiddende i Midtjylland, og har tandlæge 30 min væk i bil, og det fastholder jeg.
  59. Jeg ELSKER min tandlæge! Vi taler meget lidt. Han fortæller det som vi skal, men han pumper mig ikke for penge, han forsøger med ”lappeløsninger” som holder i mange år. Han forstår min skræk for sprøjter og kan bedøve næsten uden jeg går i panik. Jeg skal ikke se sprøjten og det skal gøres meget langsomt.
  60. Jeg ville elske at have en tandlæge på Bornholm, men der er ingen ledige.
  61. Jeg har den bedste tandlæge i Storkøbenhavn. Vil aldrig skifte.
  62. Kommer kun hos min tandlæge, fordi jeg kender hende. Min angst kan ikke nye mennesker og steder.
  63. Min tandlæge indgyder kompetence, forståelse, går vildt meget op i sit arbejde, og er rolig.
  64. For mig er det vigtigt også at kunne få lattergas. Vigtigt at man ikke oplever at tandlægen bare vil tjene penge.
  65. Man bliver ved den samme tandlæge, fordi man ved hvordan man bliver behandlet af vedkommende.
  66. Kommer hos den samme tandlæge, fordi røntgenbilleder er dyre. Hvis jeg starter hos en ny, koster det yderligere 2000 kr i billeder plus behandling, som ruinerer min økonomi.
  67. Jeg er så heldig at have en god tandlæge, hun spørger hvordan jeg har det, og fortæller hvad hun laver undervejs i behandlingen. Er altid smilende og venlig.
  68. Jeg er absolut ikke vild med at gå til tandlæge!!! Jeg er nervøs og ængstelig, og har ikke lyst til at tage af sted! Heldigvis har jeg verdens bedste tandlæge. Hun tager sig god tid til at tale om løst og fast, så når vi for alvor starter, har jeg ”glemt” min nervøsitet! Hun er også god til at fortælle hvad hun gør undervejs! Og så laver hun ikke noget som ikke er nødvendigt.
  69. Min tandlæge er altid glad og i godt humør. Hun lægger altid en hånd på ens skulder hver gang hun kører stolen på eller ned. Hun forklarer hvad hun gør og hvorfor, og har stor respekt for ens grænser. Hun er vikelig dygtig til at stikke. Man mærker det stort set ikke. Min søn som har lidt tandlægeskræk, er fortsat hos min tandlæge efter skoletandplejen, og han falder til ro når hun behandler ham. Virkelig en god tandlæge, som vi kører ret langt for at blive behandlet af.
  70. Jeg elsker min tandlæge, og sidder pt og venter på behandling i venteværelset. Min tandlæge er personlig med mig, og for den sags skyld også med min kæreste og en stor del af hendes familie. Altid med et smil og er bund professionel.
  71. Jeg har skræk for tandlæger. Men kører gladelig 45 minutter til min altid smilende tandlæge. Alle i klinikken er positive. Min tandplejer fik gode råd hos en repræsentant fra en dentalvirksomhed, da jeg lider af en sjælden sygdom, som også giver mange udfordringer i mine tænder. Dagen efter kom repræsentanten tilbage til min tandplejer med ting til mig. Jeg skifter aldrig tandlæge igen. Heller ikke selvom jeg har kæmpe udfordringer med transporten pga. mit handicap.
  72. Jeg har brugt den samme tandlægeklinik i over 25 år og jeg flytter ikke, selv om jeg i dag må køre 100 km for at komme til tandlæge. Og for min søns vedkommende, har han tandlæge i Midtsjælland og bor i København, og han kommer heller ikke til at skifte tandlæge, uanset hvad Københavns kommune siger.
  73. Det er selvfølgelig meget rart at tandlægen interesserer sig for patienterne, men behøver spørgsmålene komme efter at man har fået alverdens udstyr og 10 fingre i kæften? Men når det er sagt, så har jeg haft den samme tandlæge i mange år og er meget tilfreds.
  74. Tandlæger har altid haft for vane at spørge patienten mens patienten sidder med en masse lort i munden og ikke kan svare. Jeg har sagt det til min tandlæge, at hvis hun vil snakke, skal det være før eller efter tandbehandling. Samtidig har hun for vane at spørge om ikke mine briller skal ligge på bordet, mens hun laver mine tænder, hvortil jeg svarer nej, for hun har en grim vane med at man lige skal se hvad hun lige har lavet, også er jeg så dårligt seende, at jeg ikke kan se det uden briller! Men jeg kan få hendes smil frem hver gang hun skal rense mine tænder, fordi jeg er skrækkeligt kilde i gane, og jeg snor mig hver gang til stor morskab for tandlægen og klinikdamen hver gang!
  75. Min tandlæge skaber forudsigelighed og giver mig tryghed ved at være rolig og se mig i øjnene, samt at lægge en hånd på min arm når hun kan jeg spænder op. Og jeg kommer ALDRIG til at anmelde hende for krænkelse, da den menneskelige berøring er med til at dulme nervesystemet. Hun holder inde når hun kan se det bliver svært og husker mig på at trække vejret – hun er min tandlægepsykolog!
  76. Jeg har en virkelig sød tandlæge. Hun har gjort at jeg omsider er kommet over min tandlægeskræk. Hun er dygtig og sød. Jeg havde aldrig troet at jeg ligefrem ville komme til at grine i tandlægestolen.
  77. Bliver altid modtaget med et smil! Bliver hørt om der har været noget med tænderne siden sidste besøg. De forstår min tandlægeskræk. Så hvis det gør ondt, respekterer hun at jeg ønsker bedøvelse. Får altid den ønsketid jeg be’r om!
  78. Min tandlæge er superdygtig. Meget pædagogsik, altid rolig og har formået at tæmme min tandlægeskræk.
  79. Min tandlæge passer godt på mig. Han lytter og han er MEGA dygtig!! Derfor bliver jeg ved med at vende tilbage.
  80. Jeg elsker min tandlæge, fordi hun ser mig som et menneske og ikke en patient.
  81. Min tandlæge har en god forståelse, når jeg siger jeg er bange.
  82. Åbenhed, ærlighed og menneskelighed.
  83. Jeg stoler på min tandlæge og at det ikke koster mere end absolut det mest nødvendige. Så der ordnes det der skal, og ikke noget unødvendigt.
  84. Jeg har den mest rolige, omsorgsfulde, altid forklarende og vejledende om hvordan det ser ud nu, hvad der evt. kan komme fremover, gode råd – giver sig tid – og dejligt personale der har været der i årevis – tryghed, ærlighed mht ALT også prisen.



Patientens stemme: Patienterne afslører hvorfor de er er utilfredse


13 grunde til at patienter er utilfredse (de vigtigste grunde, jeg synes du skal kende)

  1. Jeg har haft 4 forskellige tandlæger inde over mit sygdomsforløb.
  2. Tandlægen tager ikke problemerne i den rækkefølge jeg ønsker.
  3. Tandlægen var for hårdhændet.
  4. Jeg har ikke fundet en god tandlæge.
  5. Tandlægen siger ingenting når jeg sidder i stolen.
  6. Da min gamle tandlæge gik på pension, vidste jeg ikke hvad jeg skulle gøre.
  7. Jeg startede hos en ufølsom, sur, vred skoletandlæge og har i mange år været bange for tandlægebesøg.
  8. Da jeg fik tandpine, var der ingen tandlæger der havde tid til at tage mig.
  9. Den nye tandlæge kørte ryglænet så langt ned, at jeg følte at jeg ville glide ud af stolen, så jeg klamrede mig til stolen. Han ville ikke køre det lidt op igen, da det skulle passe til hans arbejdsstilling.
  10. Den nye tandlæges undersøgelse var blid nok, men da han begyndte at nævne en hel masse der skulle laves, kunne jeg ikke overskue det, da min økonomi giver mig ikke råd til en masse tandlægeudgifter.
  11. Det er meget besværligt at ansøge om tilskud hos regionstandplejen, og flere tandlæger afviser at tage os ind som patienter, selvom vi er syge og har brug for hjælp.
  12. Tandlægen bedøvede den forkerte tand, så tandudtrækningen gjorde sindssygt ondt.
  13. Jeg har følt mig nedgjort af tandlægen de fleste gange.




Citater fra 20 utilfredse patienter

  1. Jeg har haft 4 forskellige tandlæger inde over mit sygdomsforløb.
  2. Tandlægerne har ikke lavet de tandbehandlinger, der stod på min midlertidige bevilling, og nu er den snart udløbet.
  3. Det er meget besværligt at ansøge om tilskud hos regionstandplejen, og flere tandlæger afviser at tage os ind som patienter, selvom vi er syge og har brug for hjælp.
  4. Tandlæger tager ikke problemet i den rækkefølge patienten ønsker.
  5. Det har været en kamp at finde en tandlæge til min søn. Han er autist og er til tider en vanskelig patient, fordi han har tandlægeskræk. Han kan nøjes med lattergas ved almindelig tandeftersyn, men skal der bores, så skal der narkose til. Ellers får han aldrig lavet tænder.
  6. Jeg startede hos en ufølsom, sur, vred skoletandlæge og har i mange år været bange for tandlægebesøg.
  7. Min forrige tandlæge var flink nok, men meget hårdhændet. Jeg var øm eller havde decideret smerte i flere dage efter en behandling. Engang måtte jeg sygemelde mig dagen efter hun havde lavet et hul, fordi jeg havde så stærke smerter. Så solgte hun sin praksis til en anden. De er flink og slet ikke hårdhændede. Og nu kæmper de med flere patienter med tandlægeskræk, som de har overtaget fra hende, inkl. mig. Jeg er dog ved så småt at ”komme ovenpå” igen. Og dét gør at jeg er glad for at have dem og ”kommer igen”.
  8. Jeg er så ked af min tandlæge, jeg lider så meget af tandlægeskræk at jeg bliver fysisk syg 2-3 dage inden jeg skal afsted, og hvis min datter på 30 år har tid, tager hun med mig. Min tandlæge siger hun er uddannet i at tage sig af skræk, men det har jeg intet mærket til, nærmest tværtimod. Hun siger ingenting når jeg sidder i stolen, hun får nærmest tunnelsyn. Og jeg er grædefærdig hver gang jeg er gået derfra.
  9. Jeg har ikke været til tandlæge i 15 år. Min børnetandlæge var uudholdelig hård, og jeg havde ondt i gebisset hver gang jeg havde været til eftersyn. Jeg kan stadig smage han røgfyldte fingre i min mund, og se hans lyseblå øjne når han rodede i min mund.
  10. Jeg har meget voldsom tandlægeskræk og kommer desværre for sjældent afsted, men var sidst for et par år siden. Min tandlægeskræk skyldes nogle traume efter tandretning med operationer som barn.
  11. Har ingen tandlæge og har ikke haft det i mere end 20 år, og det kan ses og mærkes. Jeg får heller ikke nogen. For jeg har ikke råd til at komme ind af døren, bare alene en undersøgelse vil være nær en katastrofe.
  12. Da min gamle tandlæge solgte sin praksis, tænkte jeg at jeg ville give den nye en chance, men allerede da jeg kom i stolen og han kørte ryglænet ned, følte jeg at jeg fik hovedet for langt ned, så jeg fik fornemmelsen af at jeg ville glide ud af stolen, så jeg klamrede mig til stolen. Han ville ikke køre det lidt op igen, da det skulle passe til hans arbejdsstilling. Hans undersøgelse var blid nok, men så begyndte han at nævne en hel masse der skulle laves, hvilket jeg ikke kunne overskue, da min økonomi siger at der ikke er råd til en masse tandlægeudgifter. Så jeg vendte ikke tilbage til ham.
  13. I min kommune i Vestsjælland er der ikker et mange tandlæger, der har handicap indgang, så er næsten tvunget til at have den samme dårlige tandlæge, som ikke gør ret meget, når man kommer med smerter, så får man det svar at ”det må du bare lære at leve med!”. Og den anden tandlæge vi har her i byen bliver kaldt ”tandfeen”, for han elsker at trække tænder ud, selvom man kun har et lille hul.
  14. Min første skoletandlæge var lidt af en hård negl, og der var ingen søde mor hos hende.
  15. Tandlægen skal være imødekommende, venlig og dygtig. Man skal ikke glemme klinikassistenterne og tandplejerne. De er mindst lige så vigtige i behandlingen. Det er bestemt ikke alle der er gode til ”suget”, enten ”snærer det, eller suger sig fast, eller forårsager vabler i min mund, som gør ondt i flere dage. Min tidligere tandlæge og assistenten kunne, men min nye tandlæge og assistent kan desværre ikke.
  16. Har ikke været til tandlæge nu i 7 år, har voldsom tandlægeskræk, så selv med smerter, er det ikke noget lidt ekstra smertestillende kan og må hjælpe mig med.
  17. Desværre har jeg ikke fundet en god tandlæge. Så mit liv er noget møg, da jeg skal ned til min tandlæge og have hevet en tand (og en bro) ud. Og ikke har pengene til at gøre noget for at dække de 2 tænder, jeg vil mangle. Og igen lede efter ny tandlæge, som ser mig som et menneske, selvom jeg er 76 år og ikke har penge til at betale det han vil lave. Og som synes jeg er negativ. Han er i dårligt humør, når han ved jeg kommer, siger han. Så en tandlæge må gerne være empatisk og ikke kun tænke på penge.
  18. Jeg har ingen tandlæge. Da min gamle tandlæge gik på pension, vidste jeg ikke hvad jeg skulle gøre. På et tidspunkt fik jeg tandpine, men ingen tandlæger ville tage mig, da det er akut og de ikke havde tid til det. Så lige nu har jeg meget dårlige tænder og ingen tandlæge og tager smertestillende.
  19. Har ikke mødt en eneste tandlæge, jeg har været glad ved, for at være helt ærlig. De ødelægger ens tænder når de ordner nogle, for at have mere at lave. Hvilket har resulteret i tandlægeskræk og smerter.
  20. Jeg har en okay tandlæge, dog kunne jeg have fået en bedre, da de fx har prøvet at bedøve den forkerte tand, så den de skulle hive ud gjorde sindssyg ondt og der skulle ekstrem meget bedøvelse til, men lige meget hjalp det. Og så har jeg følt mig nedgjort af dem på mod 85% af gangene. Derudover er de også rigtig dyre, så jeg kommer ikke rigtig afsted. De er dygtige nok når de fx skal lave huller, fyldninger, rensninger og sådan noget, men når det er større ting som at rykke tænderne ud eller have situationsfornemmelse, kunne de virkelig godt forbedre sig.



Få PDF her

Konference om parodontitis og komorbiditet 2022 - del 4